Slider
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

White Light

59

Step into a whole new world, where natural light, clean white spaces and an overwhelming view dominate the senses.

This Tropicana bungalow, designed as a holiday home, offers its owners a haven of warm sunlight and a spacious solace away from the dreary weather and confined city dwellings of Hong Kong. Quite simply, the mandate to Design Collective Architects (DCA) was to create a spacious, sun-drenched solace for the family of five, comprising a professional couple, two grown children and an elderly parent.

Built from scratch, DCA conceptualized the home to include wide open spaces, high ceilings and an abundance of windows to let in the light while allowing an expansive view of the nearby golf course.

“The homeowners love outdoor living and spaces like patios and terraces were incorporated into the home so they can enjoy the warmth and sunlight without having to leave the comfort of the home,” explained Chan Mun Inn of DCA. From these areas, the homeowners can enjoy the sunrise and pleasing expanse of well-tended turf while enjoying a hot drink or a good book.

This opening, from which the moon can be observed on clear nights, creates the effect of being under the open sky even while safely ensconced indoors. Indeed, from the exterior, the home is reminiscent of an observatory, and the lofty ceiling displays the impressive height of the home with good effect. In addition, the gently curving stairway mirrors the circular sky roof, creating a sense of harmony and balance.

As one of the requirements of the home was to bring in as much natural light as possible, careful consideration was taken to strike a balance between abundant light and excessive heat. To achieve this, a feature wall constructed on the western façade contrives to block the worst of the afternoon’s heat while its curvature directs cooling air from the nearby golf course into the home. As a result, the home rarely requires artificial light during the day, and efficient cross ventilation combined with strategic design ensures that the home remains cool at all times.

A small infinity pool just off the main living area promises even an even more compelling invitation to spend some time in the sun and in a further effort at bringing the outdoors in, the home was designed with two distinct features – an indoor garden which is a highlight of the home, paired with a circular sky roof high above.

This double-story bungalow, with a sub-basement, is designed to allow for safe and easy movement with a lift, grab bars and wide bathroom doors to cater for the needs of their elderly parent.

Overall, simplicity reigns supreme in this home, with plain white walls and fittings which only serve to emphasize the sensation of space. However, far from being clinical, it’s living areas are made warm and inviting with a generous settee in earthen tones which is further complemented by a warm red carpet. Even the dining area is plainly elegant with an unobstructed view of the golf course while the open kitchen features a sun-striped island for casual dining.

As evening falls, the home is gradually transformed, offering a spectacular view of the sunset, and its many windows gradually darken to overlook the vast and dramatic landscape of the sparsely-lit golf course.



Open

ads

Close